10 fshehtësitë për të arritur qëllimet tuaja në fitnes

Është I njejti tregim I vjetër. Tek sa vie fundi I dhjetorit, nuk mund të presim për të shtypur sustën ristartuse dhe fillojmë Vitin e Ri me entuziazëm të ripërtrirë. Pë blejmë ca patike të reja për të filluar çdo gjë. Ne jemi të mbushur me vendoshmëri për të përcaktuar qëllimet e reja dhe përcjellë të vjetrat që I kemi lenë anash. Kështu që, nësë ne jemi energjik dhe të veshur mirë, përse shumë nga ne e lëjmë anash dhe dështojmë të I përcjellim qëellimet tona.

Sipas një studimi të bërë nga Universiteti I Scratch, 45 % e qytetarëve amerikan, zakonisht bëjnë premtime për Vitin e Ri. Shumë nga ato premtime janë që do të humbnin peshë- 38 % e tyre kanë thënë kështu. Përderisa trë të kartërtat e njerëzve ju përmbahen qëllimeve në javën e parë, më shumë se gjysma heqin dorë pas 6 muajve. Statistikat tregojnë se 60 % e anëtarësimeve në palestër nuk shfrytëzohen me rregull.

Kështu që, çfarë ndodhë me tërë fytyrat e freskëta të Janarit në palestër? Nuk jam psikolog I fitnesit, por I di dy gjëra për atë se si ndjehesh I inspiruar nga qëllimi I ri deri tek humbja e interest për fitnesin dhe heqja dorë nga ai. E di si është ndjenja kur gjërat që ju dëshironi më së shumti, duken të vështira për t’u arritur. Për tër suksesin tim, kam përjetuar shumë dështime. Por kam mësuar nga çdo dështim, që më ka ndihmuar të kem të ardhme më të suksesshme.

Këto mësime të sjellin tek një teori e pergjitshme: Mos e lejoni entuziazmin të jetë gjëja e vetme që ju bën të suksesshëm. Nivelet e motivimit luhaten sikur baticat, lart-poshtë. Nëse entuziazmi është gjëja e vetme që ju mban juve të jeni I përkushtuar, atëherë mundësia që të heqni dorë është e lartë. Ju duhet të keni një plan të mirë dhe një metodë që e shtyn atë plan përpara.

1) Përcaktohu për qëllime të arritshme

Gabimi më I madh që shoh në përcaktimin e qëllimeve është në atë se dëshironi të vraponi para se të mund të ecni. Përparimi nuk është I caktuar nga hapat e mëdhenj por duke ndjehur hapa të vegjël por të sigurt. Ndaj qëllimet e mëdha në të vogëla, më mirë janë të menaxhueshme. Kjo poashtu lejon që ju të festoni për çdo hap të vogël dhe mbani entuziazmin lartë, në vend të frustrimit duke pritur për të arritur një qëllim të madh. Domethënë, ju nuk mbështeteni në atë se duhet të përkushtoheni për të arritur një qëllim shumë të madh. Sa më I thjeshtë është qëllimi, aq më pak motivim nevojitet për t’a arritur atë.

2) Shiko qëllimet tuaja në rezolucion të lartë(High Definition) – Shikoji kjartë.

Nëse doni të humbisni peshë apo jo, ndërtohi muskulaturë, ju sigurisht që keni ndonjë ide të përgjitshme në atë se çfarë dëshironi të arrini. Kështu që ku qëndron problemi? Qëllimi juaj është shumë I përgjitshëm. Mbani në mend, qëllimet tuaja janë themelet tuaja. Një qëllim I pakuptueshëm është sikur një bllok guri afër derës.

2

Në vend se të synoni për muskuj të dobët, humbje peshe, përfytyroni qëllimet tuaja sikur ndonjë skene nga ndonjë film I juaj I preferuar. Ju duhet të jeni I aftë të shikoni ne hollësi të freskëta. Qëllimi juaj duhet të ketë fuqi të ju bëjë te ndjëni ndogjë.

Jeni duke dashur të humbni peshë? Pyet vetvetën këto pyetje me poshtë:

  • Sa kilogram dëshiron ti humbasësh?
  • Cili është qëllimi juaj fizik?
  • Si do të ndjeheshit ne dimensione të trupit më të vogla?
  • Si do të jetë kur miqt, familja, dhe bashkëpunëtorët do të mbesin gojëhapur nga përparimi që keni bërë?

Tani përdorni përfytyrimin e njejt për të ditur si do të jetë ndjenja nëse nuk keni arritur qëllimin tuaj.

Si do të ndjeheshit nëse shmangni pishinën në pushimet verore, vetëm se nuk doni të ekspozoheni në kostume të larjës? Përjetoni atë moment. Ke deshirë të fortë për të shmangur zhgënjimin si burim I energjisë, të ju shtyj përpara. Ne kemi edhe më të motivuar nga ajo se si ndjehemi ne me mënyrën se si mendoni ju. Lidhe qëllimin me atë forcë me litar, dhe lejoje atë forcë të ju shtyj në drejtim të përmbushjes së qëllimit tuaj.

3) Beso në qëllimin tënd

Shpresojmë që ju keni filluar pranoni fuqinë e aftësisë për të parë dhe ndjërë suksesin tënd në të ardhmen. Tani, shtoni besim në këtë ekuacion.

Çdo gjë që keni përjetuar, ndëgjuar, apo parë në jetë, ndikon në shqisat tuaja se çfarë bën e çfarë nuk bën. Është e lehtë të lejoni të mbështeteni në mendime të kufizuara. Nëse flisni me vetën në mënyrë negative, atëherë do të mendoni se çfarë është e arritshme pë rata, nuk është e arritshme dhe për mua për shkak të arsyeve x,y apo z. Ju ndoshta mund të keni një periudhë dështimesh në dietë, që ju kanë bërë të dyshoni që ëndrrat tuaja të mos plotësohen. Mendoni edhe njëherë në atë që besoni që është e mundur. Ju duhet të besoni në aftësitë tuaja për të pasur sukses, para se qe të keni arritur suksesin.

Kur kam qenë në kolegj, pata mundësinë për të takuar Roger Bannister, njeriu I parë që ka vrapuar 1.6 km për 4 minuta. Para se që e ka bërë në vitin 1954, askush nuk ka menduar se është e mundur, dhe shumë të tjerë e kanë provuar por kanë dështuar. Pasi Roger arriti atë sukses historik, shumë të tjerë u përpjekën ta bëjnë të njëjtën gjë pas dy muajsh, dhe plotë të tjerë me vonë provuan të bëjnë të njëjtën gjë. Pasi Bannister theu pengesën, u bë më e lehtë për të tjerët të mendojnë se edhe ata mund të arrijnë të njëjtën gjë. Dhe ata ja arritën këtë gjë.

Shumë njerëz kanë vrapuar 1.6 km për 4 minuta, por I panumërt është numri I atyre që kanë arritur të përmbushin qëllimet në fitnes. Përdorni ata si model për inspirim. Nëse ata kanë mundur, mundesh edhe ti. Por ju duhet të keni besim.

3

4) Përkushtohu për ti parë rezultatet

Ju nuk mund të shkoni më tutje pa e menduar mirë punën e përkushtimit për të arritur tek rezultatet e kënaqshme, për arsye se shum njerëz e shikojnë me kujdes këtë hap dhe vazhdojnë me ecurinë e planifikimit. Kujdes! Hapi në mës të përfytyrimit të qëllimit tuaj dhe të filluarit me qëllimin që keni caktuar mund të jetë e rrezikshme.

Nëse nuk keni ushtruar kurr në jetën tuaj, nëse sot mendoni të ushtroni me pesha çdo ditë, vraponi dhe zbatoni një rregull të ushqimit sipas rregullave te nutricionizmit, e tëra kjo do të ju duket një detyrë e madhe. Kur të përballeni me këso detyre, gjasat që ju të heqni dorë janë të mëdha edhe para se të keni filluar. E tëra kjo mund të ndodh mund të mos ndodhë nëse jeni të përkushtuar. Për atë arsye e quajmë pikë kthyese për përkushtimin tuaj. Është hapi I fundit për tu arritur mentaliteti I duhur për kulturën fizike në pergjithësi. Ky hap po ashtu është një pikë pas së cilës çdo gjë është në lidhje me ushtrimet dhe rezultatet si pasojë e këtyre ushtrimeve.

Barazoni përkushtimin duke qenë të vendosur: të përcaktuar, të palëkundur, dhe me qëllime të përcaktuara.

4

5) Përcaktohuni për një strukturë të qartë

Planifikimi, përcaktimi për disa rregulla, drejtojnë thënien “Si t’ja bëj” tënde – që ka lidhje më strukturën e qartë. Edhe në shoqëri, ekziston një arsye përse kemi ligje. Në mungesë të tyre, ne do të kishim kaos dhe probleme.

Mendo përtej vijave që janë të tensionuara për shkak të një fillimi të ri të një shoqërie në ngecje në shfaqjen e njohur në television “The Ëalking Dead”. E po, ajo është mënyra se si plani juaj I ushtrimeve dhe dietës do të jetë nëse nuk ja caktoni vetës disa rregulla dhe struktura. Ju duhet të paracaktoni disa parametra për të qenë frytëdhënës në rrugën e duhur. Kur njerëzit përdorin termin “dietë”, ata I referohen disa rregullave të vetëimponuara për ti mbajtur në standard.

Mos u stresoni, në të vërtetë është më lehtë se që tingllon. Ditëve të sotme, faqet e internetit janë përplotë me informata për keto tema. Vetem këtu në Transformohu.com, ju do të gjeni informatë për çdo ushtrim, ushqim, apo plan për marrjen e ushqimit shtese(supplements) që mund të paramendoni. Zgjedhni një plan të ushtrimeve që përputhet me qëllimet tuaja dhe përmbahuni në atë. Ato të gjitha sjellin rezultate nëse I përmbaheni me rregull. Rezistoni nxitjës për të kërkuar për kënaqësinë e vazhdueshme, duke kaluar nga një metodë në tjetrë. Mbani në mend, që plani do të jetë I pavlefshëm pa përkushtimin tuaj ndaj tij

6) Zgjedhni me mençuri

Çdo vendim numërohet. Duke menduar në këtë mënyrë mund të jetë dërrmuese duke konsideruar tërë zgjedhjet që bëjmë me vetëdije dhe ndërvetëdije në baza ditore. Çfarëdo që zgjedhim, na drejton në qëllimet tona ose drejt qëllimeve jo të duhura

Konsidero vetën tuaj si një pilot për fatin tuaj. Piloti kurr nuk drejton makinën fluturuese koti. Edhe në fluturimet e përditshme, ai/ajo krijon një vijë/rruge të fluturimit nga ngritja e fluturakes deri te destinacioni. Për fluturimet e gjata, rruga më e shkurtër është sa më e drejtë që është e mundur. Fatkeqësisht, jeta nuk funksionon krejt në një vijë të drejtë, gjethmon ka lakime të kësaj vije të drejt. Duke folur sipas statistikave, avionët jasht vijës 90 % të kohës. Përse? Gjërat shpërthejnë jasht vijës, ju navigoni drejt stuhive, dhe shmagni përplasjet.

E njëjta gjë është e vërtetë dita ditës. Sikur që piloti që drejton aeroplanin duhet të përshtas drejtimin e aeroplanit për ta mbajtur rrugën e duhur të fluturimit, ne duhet të marrin vendime të vazhdueshme për të përshtatur rrugën tonë drejt suksesit. Pasi të kemi vendosur një strukturë për përmbushjen e qëllimit tonë të ri, ne duhet që vazhdimisht të marrim vendime pozitive për të qëndruar në hap. Konsidero vendimin e gabuar të mundshëm si një vacuum apo përplasje përgjatë rrugës. Vetëm mbani në mend, se shumë rrëshqitje mund të ju lënë të ngecur në vendëndodhjen e gabuar.

6

7) Mbani në mënd! Fuqia është tani

A e dini sa herë kam dëgjuar njerëzit duke më thënë “Do të filloj të ____, porsa të _____”. Ndjehem edhe unë fajtor për këtë. Të gjithë ne kemi një listë të gjërave në mendjet tona që duhet ti bëjmë; listë të punëve, listë për shtëpi, listë për vetën tonë. Ne I rradhisim gjërat sipas rëndësisë duke u bazuar në atë se çfarë ndjejmë, se cilën sustë duhet shtypur. Nëse fitnesi gjendet në fund të listës, ju kurr nuk do të arrini tek ai. Zgjidhja është: Rregullo edhe njëherë prioritetet tuaja dhe ndalo së shtyri ato. Në vend se ti lejoni ato ndjenja të bezdishme rrijn mbi ju, mos qendroni duarkryq dhe kërko ngrohtësinë më shqisë të kënaqësisë. Keni durim të mjaftueshëm për të parë rrugën përball jush. Në vend të regjistrimit të dështimeve tuaja deri në atë masë kur kupa është mbushur, ofrojini vetës mundësinë për të parë të tashmen në mënyrë të qartë. E dini se koha do të ju jap perspektivën e duhur, kështu që shikoni përpara në vend se të ktheni kokën prapa dhe përfitoni nga përparësitë e rezultateve. Mbani qëllimet tuaja në mend dhe vazhdoni ti shtyni ato përpara. Regjistroni tani rezultatet tuaja. Mbusheni kupen me gjëra të duhura.

8) Shtyni vetën në fillimet e vështira

Besoj shumë në vrullin e njeriut. Pjesa më e vështirë e ndonjëgjëje po fillon. Është thënë se shumica e hapsirën ne karburantin e anijes kozmike harxhohet gjatë lansimit të saj në përpjekje për të kaluar mbi atmosferën e tokës. Jeta është e njëjtë. A nuk më besoni? Mendoni për pak çaste në drejtuesin e një ekipi olimpik. Dallimi në mes të parit dhe të dhjetit është ndonjëherë e qindëta e sekondit. Çdo gjë për të cilën kemi folur deri në këtë pikë ka qëne një shtytje për të vazhduar më tutje.

8

9) Përcaktoni një shprehi të re

Nëse keni arritur deri këtu, atëherë ju keni kaluar pjesën më të vështirë. Tani jeni gati për të mësuar të vërtetën për të zgjatur suksesin: bëjeni shprehi! Nëse bëni diçka në mënyrë të vazhdueshme, për një kohë të mjaftueshme, do të ju bëhet rutinë.

Kur dëgjoni njerëzit tek flasin për fitnesin si një mënyrë e një jete të shëndoshë, ajo çfarë ata po thonë është se fitnesi është pjesë e përditshmërisë së tyre. Nuk është edhe aq ndryshe nga pastrimi I dhëmbëve ose rregullimi I flokëve para se të shkoni në punë. Sa më shpejtë që e adaptoni këtë shprehi në jetën tuaj, aq më shpejtë do të ndjeheni më pak të shqetësuar.

10) Lërini justifikimet e vjetra

Përgjatë viteve, nje numer I pafund I njerëzve kanë ardh te unë dhe më kanë thënë që jam më fat që kam gjene kaq të shkëlqyeshme që duhet të jetë shum interesant për të mos ushtruar kaq fortë. Shancë e pavend! Kam ushtruar dhe ngrënë ushqim të shëndetshëm qe prej dy dekadash. A mendoni se do të dukesha kështu po të isha përtac? Natyrisht se jo.

Tani, mos më keqkuptoni por çdokush ka gjene te ndryshme. Disa njerëz e kanë më të lehtë se të tjerët, por nuk këtë krejt te gjenetika, e tëra ka të bëjë me një jetë të tërë me shprehi të mira dhe të këqija. Nëse nuk do të isha ushqyer mirë gjatë 20 viteve të kaluara, do të bëja më shumë kohë për të pasur shprehi të reja të mira dhe kthej dëmin e mbledhur. Por ajo nuk do të thotë që nuk është e mundur. Fjala “S’mundem” nuk duhet të ekzistoj asnjëherë në fjalorin tuaj.

Ende nuk keni blerë televizon? Vetëm shikoni televizionin e realitetit. Njerëzit që humbin pesha përmes garave, kanë qenë gjithmonë mbipeshë për tërë jetën. Por, pasi që ata të jenë gjendur përball më trajnerin e ushtrimeve, dhe të sforcuar për të ndryshuar shprehitë, njerëzit me gjenetikë të keqe dhe eshtra të forta pësojnë ndryshime drastike për një periudhë të shkurtër kohore.

10

Tani, disa njerëz nuk ushtrojnë me pesha nëse nuk kanë përkrahje. Këta persona janë ata që kanë qëne në gjendje të ecin përpara vetem me ndihmën e dikujt tjetër. Disa të tjerë vazhdojnë të përparojnë me qëndrueshmëri të shquar. Këta përsona njihen se kan fituar shprehi të mira për të pasur trup dhe mendje të shëndoshë.

Së bashku lidhen të gjitha

Le të supozojmë që ju filloni me hapa të vegjël drejt qëllimit tuaj të madh. Çfarë do të ju mbajë në këtë rrugë, dukë bërë përparim të vazhdueshëm? Besoj që përgjigja është në atë se ju shpërbleni vetvetën. Nëse nuk pranoni arritjet e juaja të vogla përgjatë kohës, dhe shpërbleni vetën tuaj, si do ta mbani veten entuziast përgjatë rrugëtimit tuaj të madh?

Nëse do të shkonit të ushtroni çdo ditë, por asnjëherë nuk jeni paguar, a do të ndjeheshit I motivuar të ushtroni fortë? Duke festuar arritjet tuaja të vogla është një factor kyç në suksesin dhë përkushtimin tuaj. Kjo festë, do të ju forcoj dhe jap energji e ndihmoj për të kapur mirë qëllimin tuaj të rradhës. Kështu që zbërtheni qëllimin tuaj të madh në pjesë të vogla, krijo hapa të vegjël që mund ti merrni menjëherë, dhe shpërblejeni vetën kur ti keni arritur këta hapa të vegjël.

Kur ti keni zotëruar këto filozofi në botën e fitnesit, përdorini aty për të arritur suksese përtej fitnesit. Përmes fitnesit, kam qenë I aftë ti theksoj qëllimet e mia dhe metodat e përkushtimit, si dhe me një praktikë të përsëritur, kam qenë në gjendje të I përdori mjetet e njejta për të arritur sukses edhe në sferat tjera të jetës – në punë, ne lidhjet e mia me femra, si prind, ose me mirë thënë si person I harmonishëm. Bëni këto lëvizje në praktikë, dhe ato mund të funksionojnë në të njëjtën mënyrë për ju.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *