5 Hapat për të mposhtur “frikën”!

Frika është emocion normal, por nuk duhet të ju mbajë shpindën. Në të vërtetë, mund të ju ndihmoj të arrini qëllimet. Merrni guximin të përdorni friën si motivim.

Një e vërtetë interesante: A e dini së nuk jeni ndryshe nga të tjerët në nivelin profesional. E vërtetë. Nuk e kam fjalën për trupin tuaj, aftësitë tuaja apo sa I talentuar jeni. E kam fjalën për mënyrën se si jeni I komponuar, përtej punës së zemrës, mushkërive, dhe trunit që të gjithë I kemi. Në nivelin psikologjik, të gjithë I ndajmë tiparët më lartë që funksionojnë nën hijen e mendjeve dhe zemrave tona. Ky funksionim është frika.

Në parahistori, frika na ka mbajtur neve në buzë të gjuetisë, dhe pastaj ka shkuar në rraskapitje kur kemi takuar bishën ball për ball. Ose vraje, ose je I vrarë. Sot, kur hyjmë në zyren ku mbahen mbledhjet në një kompani, për bë mbajtur një prezentim, ato impulse e njëjta shtyjnë kemikalet e njejta të lëvizin në trup.Tani këto krijesa të frikshme janë të maskuara nën rroba të mira, dhe teksa ndjekin prezentimin tuaj, vazhdimisht kanë të vendosur gishtat ne iPad-ët e tyre.

Pa marrë parasysh moshën, prejardhjen gjenetike, edukimin, apo shkollimin, frika ju shtyen më shumë se çfarë bëni. Mund edhe të diktojë një pjesë të mirë të jetës tuaj. Frika është e fuqishme, mund të ju bëj dikushin apo të ju rrëzojë plotësisht. Dhe përderisa tingëllon e tmërrëshme, duke u pajtuar më frikën është një hap I rëndësishëm për të tejkaluar ate. E di që moti këtë gjë.

A është frika katalizator prej natyrës apo apo një sistem I frenimit automatic?

E di që moti këtë gjë. Në vitin 2007, I kam pasur 25 vjet, 1.7 metra I gjatë, dhe kam peshuar 86 kg. Jam munduar të arsyetojë peshën time duke thënë se kam ushtruar shumë fortë. E kam marrë dashurinë timë që sapo e pata zbuluar, vrapimin si një arsyetim për mbajtjen e një dijete të tmerrshme. Krejt problemi ishte tek frika, por frikohesha shumë për të provuar diçka të re.

Vrapova 5000 metra në Ditën e Falemnderimeve atë vit. Më vonë, kur e pash një foto timen nga ajo ditë, Nuk e njofta vetveën. U duksha keq, papapërshtatshëm, dhe kisha një ngjyrë plastike që mu kishtë ngjitur në fytyrë. Po e bëja jo në të vërtetë këtë fytyrë. Personi në foto, nuk ishtë ai personi që kam njohur, por ishte personi që unë çdoherë jam frikuar të jem I vetëkënaqur, duke jetuar me fytyrë tjetër, me një mohim të plotë.

Në atë moment, e pata intuitën që mu desh për tu përballur me realitetin. Frika në mua, më bëri të ndryshojë. Nuk kishtë kthim prapa. Nëse gjendeni në pozitë të njëjtë, më poshtë gjeni 5 hapat që mund të tejkaloni frikën në mënyrën më të mirë të mundshme.

1) Indentifiko dhe prano atë

Frika nuk do të zbehet – duhet të merrni një vendim me vetëdije për ta mposhtur frikën. Është betejë në mes teje kundër vetvetës. Armatoseni vetvetën duke kuptuar rëndësinë e ankthit tuaj.

Nëse është një jetë e re për ju, mësim I ri, ose vetëm një frikë e moçme e panjohur, shkruajeni dhe pranoni ate. Në vend se ta shikoni frikën si një të errët negative, përdoreni si një arsye për të mbushur bateritë. Papritmas, ju do t’a kuptoni që keni menduar se mali me luan, nuk është asgje më shumë se një shtëpi më mace.

2) Bëhuni gati për të u turpëruar

Shumica ë psikologëve do të ju tregojnë se frika dhe turpi shkojnë dorë më dorë. Lidhja jual personale me këto dy lloje te emocioneve mund të diktojnë tërë jetën tuaj.

Çfarë lidhje ka kjo me fitnesin? Frika për të dështuar është e lidhur drejtpërdrejt me ndjenjat e turpit, dhe sa më shumë që brengoseni që do të dështoni, do të keni më shumë ankth në jetën tuaj. A po ju duket e njohur? Arsyeja numër 1 që shumica e njerëzve nuk vazhdojnë me ndryshimin e jetës së tyre është se frikohen nga dështimi. Ata e marrin dështimin si goditje të rëndë për mirëqenien e tyre. Ata nuk kalojnë mirë një ditë në palestër, dhe nuk shkojnë herën tjetër, duke mos I ndenjur gati dijetës për të cilën janë zotuar se do ta mbajnë, dhe do të dorëzohen duke ju kthyer gjërave të mëparshme.

Dëshirojmë të nënvizojmë fuqitë tona dhe të ulin dobësitë tona. Të ushtruarit e muskujve më pak të ushtruar, ose përpjekja për të ushtruar, mund te nxis ndjenja të turpit, kështu që ju tentoni ta shmangni ate.

Sa herë keni menduar për tentimin e bërjes së ushtrimeve të reja vetëm pse duke qesharak duke bërë ushtrimet e njejta, dhe dukeni se jeni të gjykuar, që po I bëni gabim? Une kam hasur në kësi raste. Një gjë e di, se duhet të bëj zgjatje të muskujve çdo ditë.

Frika dhe turpi luajnë një rol të madh në ate se si njerëzit ushtrojnë, mbajnë dijetë, dhe jetojnë jetët e tyre. Mënyra e vetme për ti ndal këto emocione që janë të dëmshme për ju dhe qëllimet tuaja është të kuptoni se si janë te lidhura, kujtoni format që ato ju kan krijuar në jetën tuaj, dhe vazhdimisht mos I lejoni që të ju kontrollojnë.

3) Largoni patericat dhe kërceni pengesat

A e njihni ndokënd që vazhdimisht ankohet, nuk pajtohet me mendimet e juaja për zgjidhjen e problemeve të atyre personave, dhe ka një listë të arsyetimeve për sjelljet e tyre jo të duhura?

Tentoni ta mbani vetën larg nga këta persona, dhe çka është më e rëndësishme, mos u bëni po ai person. Ata persona, janë shembulli më I mirë që ju pengojnë në vend së të shërbejnë si forcë ndihmuese.

Mos kaloni kohë me njerëz që nuk janë në të njëjtën faqe me ju. Më keq, mos lejoni që dikush të ju tërhek prapa me njerëzit që përdorin frikën si sfidë për ndryshimet e fuqishme personale.

Frika është një gurë dhe besimi juaj është I mprehtë. Sulmo, jep shkëndi, dhe lejo që flakën në ju që të ndriçojë rrugën për të tjerët në vend se së kallni shtëpinë tuaj për brenda. Keni mundësinë të jeni shembull, përdoreni mirë.

4) Përgatituni të mundni frikën…I vetmuar

Sikur që bëni pas diçkaje, frika juaj është diçka që ju duhet të merrni përgjëgjësinë pë ta kontrolluar. Askush tjetër nuk mund ta bëjë këtë gjë për ju. Sikur që ju s’mund të jeni në planet serioze të dikujt tjetër, as ai dikush tjetër nuk mund të jetë shpëtimtari juaj nga frika. Njerëzit mund të ju përkrahin, por ju merrni vendimin për të luftuar me vetvetën.

5) Nuk jeni vetëm në të njëjtën kohë

Përderisa ju mund të vrisni draguajt vetëm, mbani në mend që ju nuk jeni vetëm në ate se si ndjeheni. Frika është plotësisht emocion standard njerëzor. Ndaluni së frikuari duke përjetuar ate. Një nga mësimet me të mëdha që mund të mësoni si person, posaçërisht kur përpjekeni të arrini qëllimet tuaja, është se frika duhet të shërbej si një forcë shtytëse e jo si një strehë për të ju bërë të ndjeheni keq.

Është një përpjekje dhe process I mësimit, por aftësia për të shikuar prapa aty ku keni filluar dhe thoni se “mbi të gjitha e keni arritur” është e fuqishme. Frika mund të ju bëj të ndryshoni, ose mund të ju mbyll në kafaz. Mund të bllokoheni ndonjëherë nga frika, por në ato momente mendoni mirë dhe përfitoni nga forca që keni.

Dallimi I vetëm mes juve dhe dikuj që keni idol, është aftësia e tyre për të shëndrruar frikën në një katalizator për ndryshim. Ju mund të ja bëni njësoj. Ju keni çelsin brenda për të çliruar vetvetën nga zingjirët e frikës në të cilën jeni dëmtuar. Ju jeni I vlefshëm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *