5 zbulimet shkencore më të reja në fitness

Duhet ta pranojmë që sa herë të ketë diçka të re në hulumtimet e shkencës së trupit kemi dëshirë ta lexojmë dhe të shohim se si mund ta përdorim këtë dije të re për të na ndihmuar në sport apo fitnes. Ndërkaq meritat e plota i marrin njerëzit në “mantil të bardhë” për shkak se nuk ndalen së punuari kurrë për të na sjellë metodologji të reja për të ndërtuar një fizik më të fortë, më të shpejtë dhe më të mirë.

Çiklizmi për këmbë më të mëdha.

Kur një grup i hulumtuesëve kanë shikuar të gjitha dëshmitë në dispozicion në vitin 2012 ata kanë konkluduar që kombinimi i treningut aerobik dhe ngritjes së peshave nuk e ka penguar rritjen e fuqisë dhe madhësisë muskulore. Në fakt, kur ata kanë ekzaminuar aktivitetet e ndryshme aerobike, ata kanë gjetur që efektet më anti-katabolike(anti-katabolike=që parandalon rritjen e muskujve) vijnë nga vrapimi, ndërkaq në anën tjetër çiklizmi nuk ka pasur asnjë efekt negativ tek rritja në madhësi apo fuqi. Pak më vonë, po në vitin e njëjtë, hulumtuesit në Finland kanë gjetur që në fakt, nëse kombinoni çiklizmin me një program të ushtrimit për fuqi, atëherë ajo mund të shtojë hipertrofinë (rritjen e muskujve). Një grup i hulumtuesëve Suedez kanë konkluduar të njëjtën gjë në të njëjtin vit poashtu. Prandaj nëse doni që të shtoni sa më shumë masë muskulore që mundeni në këmbët tuaja, atëherë ngasja e biçikletës nuk do tu dëmtojë por vetëm sa do të iu ndihmojë.

Shtyeni më shpejtë shufrën në bench për tu rritur më shpejtë

Një grup hulumtuesish Spanjoll kanë trajnuar dy grupe njerëzish për 6 javë në bench press. Njërit grup i kanë thënë që të shtyjnë shufrën sa më shpejtë që munden gjatë secilës përsëritje. Ndërkaq grupit tjetër i kanë thënë që të shtyjë secilën përsëritje në gjysmën e maksimumit të tyre të shpejtësisë. Të dyja grupet kanë performuar të njëjtin numër të seriave dhe përsëritjeve si dhe me përqindjet e njejta të maksimumit të tyre. Në fund të studimit, grupi i cili ka shtyrë secilën përsëritje me shpejtësinë maksimale, kanë fituar mesatarisht dyfish më shumë fuqi se sa grupi tjetër. Ky është një rezultat befasues kur marrim parasysh që i vetmi faktor që ka ndryshuar në eksperiment është shpejtësia e ngritjes së shufrës.

Mos e përformoni vetëm Squat-in për fuqi më të madhe

Squat mund të thuhet që është mbreti i të gjitha ushtrimeve, mirëpo një studim i ri nga një grup hulumtuesish në Brazil kanë treguar që mund të fitoni më shumë fuqi në ushtrimin Squat, në qoftë se kombinoni ushtrimin e këmbëve me Squats, me ushtrime të tjera si leg press, lunges, apo edhe deadlift. Të gjithë të testuarit kanë performuar sasinë e njëjtë të treningut për këmbë, por disa prej tyre kanë bërë vetëm Squats ndërkaq të tjerë kanë përdorur edhe ushtrime të tjera pos asaj. Një miks më i madh i ushtrimeve ka sjellë deri tek një zhvillim më i rrumbullakët i kuadricepsit dhe është shfaqur të jetë superior edhe në fuqinë e të testuareve sa i përket maksimumit të peshës që ata mund të ngrisin në Squat.

Një super-suplement i ri për masë

Një studim shumë i ri i cili ka për tu publikuar së shpejti tregon teste të cilat dëshmojnë që suplementimi me acid arakidonik (arachidonic acid) rrit fuqinë dhe hipertrofinë së bashku me një program për peshëngritje. Kjo është interesante për disa arsye: eksperimenti është mjaft i madh që të dëshmojë një efekt, përndryshe nga hulumtimet tjera që nuk kanë gjetur diçka të tillë; si dhe acidi arakidonik është një acid n-6 yndyror i cili përdoret nga persona të cilët tentojnë të normalizojnë proporcionin e tyre në mes të omega-3 dhe omega-6, kjo mund të jetë më shumë përfitime për a tletët.

Ripërtërirja me intesitet të ulët ndihmon reagimin anabolik (muskuj ndërtues)

Hulumtuesit nga Tajvani kanë studiuar efektet e ripërtërirjes pasive dhe aktive si dhe efektin e tyre në proporcionin e testosteronit ndaj kortizolit. Çfarë kanë gjetur është mjaft interesante; pas një treningu me rezistencë për tërë trupin, meshkujt kanë performuar dy rutina:

Vrapim me intenzitet mesatar (kur ende mund të flisni përderisa vraponi)

Vrapim me intenzitet të ulët (nëse mund të quhet vrapim)

Proporcioni testosteron/kortizol ishte dy herë më i lartë në grupin i cili ka performuar vrapim me intensitet të ulët se sa grupi tjetër. Autorët kanë konkluduar që ushtrimi aerobik me intensitet të ulët pas një treningu me rezistencë do të maksimizojë një sinjalizim anabolik (sinjal për të ndërtuar muskuj) prej ushtrimit./ln/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *