6 shenja se jeni duke ushtruar gabimisht

Fatkeqësisht, të keni muskuj të mëdhenj dhe fizik të shëndosh nuk është aq e lehtë sa vetëm të zgjidhni disa ushtrime dhe të mos i përmbaheni asaj çdoherë. Rritja e vazhdueshme e muskujve dhe humbja e dhjamit trupore kërkon vëmendje të rreptë në detaje në trajnimin tuaj. Nëse neglizhoni planin dhe strategjinë për ushtrime, ju do të ndiheni të frustruar nga mungesa e progresit dhe ndoshta do të përfundoni me ndonjë lëndim.

Për t’ju ndihmuar të kaloni këto pengesa, lexoni këto gjashtë shenja.

1. Nëse po përjetoni lëndime në nyje

Nëse jeni duke pasur dhimbje, kjo nënkupton që ju nuk jeni dikur ngritur peshat ashtu siç duhet, por jo, domosdoshmërisht. Dhimbja e muskujve dallon nga dhimbja e nyjeve. Dhimbja e këtyre të fundit mund të ndalojë aftësinë e trupit të performojë siç duhet, duke shkallëzuar rrezikun për lëndim. Efetet negative të ushtrimeve në formën jo të duhur, mund të vihen re më vonë, jo menjëherë.
Ju mund të ushtroni me teknika jo shumë të mira dhe të bëheni më të fortë e të rritni muskujt, por do të krijojë mënyra jo të duhura të lëvizjes.

2. Keni goditur pllaton

Kur nuk keni rezultate të suksesshme për qëllimet tuaja në fitnes, i referohet si PLATEAU. Nëse nuk monitoroni veten se si ushtroni, Plateau mund të bëhet një telash i përbashkët dhe një acarim. Kur jeni në plateau, ju nuk jeni duke ushtruar shumë lloje të ushtrimeve apo nuk jeni duke arritur intensitetin e duhur. P.sh nëse jeni duke bërë të njëjtin ushtrim për gjoks, në të njëjtën mënyrë, shanset për të forcuar muskujt tuaj janë të paktë, sepse muskujt adaptohen në këtë mënyrë. Ju nuk ndryshoni shumë për të stimuluar muskujt.
Fillestarët preferohet të ndryshojnë ushtrimet pas 4-6 javëve ndërsa ushtruesit e avancuar mund të ndryshojnë gjërat në baza javore.

3. Nuk po ndryshoni mjaftueshëm

Së bashku me ndryshimin e ushtrimeve ju zgjidhni të targetoni muskuj të ndryshëm për trening. Por mos harroni, ju gjithashtu duhet të ndryshoni dhe intensitetin, seriat dhe përdorimin e peshave.
Të ndryshoni ushtrimet, nuk do të thotë të bëni diçka krejtësisht të re, që nuk keni bërë javë më parë. P.sh. nëse jeni duke ushtruar pulldown në në bench press, ka shanca që të ushtroni në mënyrë më efikase dhe ndoshta edhe me më shumë peshë sepse jeni duke përdorur muskujt agonist dhe antagonist.

4. Nuk keni mjaft dhimbje

Dhimbja e muskujve mund të shfaqet deri prej 24 deri në 48 orë pasi që keni vënë në funksionon muskujt dhe më në stres.
Nëse nuk shtyni vetën të ushtroni ushtrime që ju shkaktojnë dhimbje pas treningut, shanset janë se ju po shëroheni super shpejt apo intensiteti nuk është aq i lartë për të ndier dhimbje.

5. Keni shumë dhimbje

Edhe dhimbja e tepërt nuk është e shëndetshme për trupin tuaj. Ndërsa lotët mikroskopik në idet e muskujve përkthehen në fitime, kur metodat e duhura të rimëkëmbjes shfrytëzohen. Shumë ushtrime përcaktojnë qëllimet tuaja në palestër.

6. Po fitoni peshë të keqe

Nëse jeni duke u forcuar por po shihni veten se dhe keni shtuar peshë,dy gjëra kanë gjasa të paraqiten: aktiviteti juaj fizik nuk po përshtatet me marrjen e kalorive, dhe ju nuk jeni duke performuar mjaftueshëm për të djegur kaloritë.
Lëvizjet e përbëra përfshijnë nyje të shumta dhe grupe të muskujve. Sa më shumë muskuj të përfshihen në ngritje t peshave, më shumë kalori digjni dhe më shumë energji shpenzoni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *