7 mënyra për të përfituar më shumë nga ushtrimet

Një fakt tregon se në vitin 2012, vetëm 1 në 5 amerikanë ka vizituar qendra të mjekësisë si rrjedhojë e ushtrimeve ditore apo javore.

“Ne keni një problem serioz me shëndetin, sepse thujse të gjithë njerëzit sot rrinë ulur dhe nuk janë në lëvizje”, ka thënë një këshilluese e mirëqenies nga Universiteti i Arizonës, duke shtuar se hapi kryesor që duhet të marrim për një shëndet më të mirë është të shtojmë aktivitetin fizik çdo ditë.

Por, sapo të keni filluar të shkoni në palestër çdo ditë, ju keni nevojë të dini edhe si të nxirrni më të mirën nga këto ushtrime. Ky artikull ju sigruon pikërisht këtë.

1. Ndaloni zgjatjet para ushtriemeve

Duhet ditur se zgjatjet para ushtriemeve janë relativisht jo efektive dhe mund të ju marrin forcën për ushtrimet në vazhdim. Evidence tregon se zgjatjet statike, duke qëndruar drejt kur prekni gishtrinjët e këmbëve, nuk ka ndonjë ndikim në zvogëlimin e dhimbjeve apo minimizimin e lëndimeve.

2. Zgjatjet pas ushtrimeve

Zgjatjet statike mund të jenë të zmadhuara, por zgjatjet dinamike, ju zgjojnë nga gjumi dhe ju bëjnë gati për shumë
ushtrime. Studimet tregojnë se kjo mund të ndikojë në performëncë më të vonshme, dhe me sa shihet nuk do të pengojë atë fare.
Për rezultate më të mira, bëni zgjatjet pasi të keni përfunduar ushtrimet e kardios dhe të forcës. Muskuli i ngorhët është më lehtë i përpunueshëm, kështu që të bëni zgjatje pas ushtrimeve është mënyrë më efektive.

3. Provoni të përdorni peshat

Ushtrimet e kardios janë më të famshme në mesin e amerikanvëve. Por nëse ju bëni vetëm ecjen në shirit dhe shkoni në shtëpi, keni humbur shumë. Ushtrimet e forcës, si pumping iron apo ushtrime tjera të rezistencës mund të reduktojnë shenjat e diabetit, osteoporosisit, dhimbjeve të shpisë, depresionit etj. Gjithashtu ndihmojnë në ekuilibër, kontroll të peshës, gjumë dhe forcim të eshtrave. Përfitimet nga ushtrimet e forcës janë parë në shumë njerëz, duke përfshirë atletë, fëmijë, adoleshentë, shpëtimtarët nga kanceri dhe te të moshuarit. Të gjithë duhet të provojnë të ngren pesha, sipas ekspertëve të fitnesit.

4. Bëni më shumë trening interval

Nëse ushtrimet kardio ju marrim 30 minuta vrapim apo bicikletë, është koha të bëni një kombinim. Treningu interval është kur ju dilni jashtë, pushoni dhe e përsëritni këtë, në vend se të keni një ritëm të qëndrueshëm. Zakonish ju duhet të bëni intervalet e pushimit dy herë më të gjata se intervalet e ushtriemeve, kështu që 45 sekonda vrapim i shpejtë, 90 sekonda ecje e lehtë. Me 20 minuta kësi lloj ushtrime, ju do të arrini efektin e duhur.

5. Mos abuzoni

Abuzimi me marrje të proteinave pas ushtrimeve është i zakonshëm, por është shumë gabim. Njerëzit tentojnë të marrin shumë kalori pas ushtrimeve, duke harruar se deri më parë kanë luftuar që ato t’i largojnë. Normalisht, jo të gjithë dëshirojnë të humbin peshë, dhe është e rëndësishmë për të gjithë që të qëndroni të hidratueshëm dhe të hani diçka jo shumë gjatë pas ushtrimeve.

6. Pini pije me kafeinë

Mund të keni dëgjuar se kafja ju dehidraton, por nuk është e vërtet, sidomos nëse pini para ushtrimeve. Pak ujë një një filgjan kafeje është i mjaftueshëm për të zëvendësuar ujin që do të humbni nga kafeina. Kjo do të thotë që kafja nuk është e mirë për hidratim, por për njerëzit pa shtypje të lartë të gjakut, është një opcion i mrekullueshëm nëse dëshironi të rrisin energjinë para ushtrimeve dhe në këtë mënyrë do të ngrisni intensitetin e ushtrimeve.

7. Merrni një trajner

Kur jemi te ushtrimet, shumë njerëz nuk e dinë me të vërtet se çfarë po bëjnë dhe pse po shkojnë në fitness. Kështu marrja e një trajneri personal për të gjitha ushtrimet tuaja do t’ju ndihmojë shumë. Nëse mundeni, caktoni një session me një traner që ka background të pasur të shkencës së ushtrimeve. Pesoni me njohuritë e duhura të ushtrimeve mund t’ju ndihmojë të zhvilloni një plan më të mirë të ushtriemve, për të arritur qëllimet tuaja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *