8 hapa për të pasur një dietë të shëndosh

Rekomandimi i sasisë së kalorive të marra në ditë në Mbretërinë e Bashkuar është 2500 kalori në ditë për meshkuj dhe 2000 kalori në ditë për femra. Sigurisht këta numra nuk qëndrojnë për sportistët dhe garuesit efitnesit pasi që deficit i kalorive krijohet nga ushtrme të shumta dhe kjo nënkupton që bodibilderët duhet të konsumojnë shumë më shum se kjo sasi e kalorive në ditë.

Andaj, a thua pse shumë garues paguajnë trajnerë për t’i vënë ata në një dietë me 800 kalori në ditë, dhe kjo nuk ka kurfar considerate për ateltët me mirëqenie afatgjate fizike, mendore dhe emocionale?

Pra pse ata po paguajnë që të vdesin urie?

Përgjigjia është e thjeshtë: thuhet se bodibilderat duhet gjithsesi të jenë të fortë, që është e vërtet, por shpesh thuhet dhe nuk është e saktë që ushqimi i tyre duhet të jetë jo i mirë, i thatë dhe i shërbyer në porcione të mëdha.
Jo vetëm që kjo premisë është e gabuar, por është gjithashtu krejtësisht e pashëndetshme dhe mund të çojë në metabolizëm të mbyllur, eshtra brishtë / osteoporozën, ulcera në stomak, problem me dhëmbë dhe mish të dhëmbëve, çrregullime të lëkurës dhe anemi.

1. Kaloritë

Çdo dietë ditore me më pak se 1500 kalori, konsiderohet dietë me pak kalori në ditë, ndërsa dieta me më pak se 800 kalori në ditë quhet dietë me mungesë të shënuar të kalorive, dhe udhëzuesi mjekësor na tregon se vetëm njerëzit me BMI 30 apo më shumë, duhet të ketë një dietë të tillë.
Efektet anësore të dietës më pak kalori përfshijnë lodhje, kapsllëk , vjellje dhe diarre , si dhe marramendje, harresa , humor jo të mirë dhe nervozizëm.

Sa më pak kalori të merrni, aq më pak i përgjegjshëm bëhet trupi juaj si metabolizëm. Kjo ndodh sepse trupi juaj është i mencuar sat ë reagojë shpejt në njohjen se po merr më pak ushqim për të ardhmen.

2. Krijoni deficit nga ajo cfare po bëni

Kurdo që mundeni krijoni deficit përmes ushtrimeve shtesë dhe treninugut po jo përmes primivimit të ushqimit. Është me e lehtë të ndalni ushqimi sesa të shtyni veten të bëni më shumë ushtrime, sit ë ngisni bicikletën për 15 min më shumë. Duhet të keni të qartë se efekti i ushtirme shtesë në trupin tuaj është i pabesueshëm. Nëse keni energji në rend të parë është më lehtë ta djegni atë dhe efektet positive të kalorive të shumta dhe ushqimit më të pakët në trup është jo parallel.

3. Mësoni dietën tuaj

Ka një numër të madh dietash dhe njerëzit shpesh kanë një dietë sepse nejrëzit e tjerë po e bëjnë të njëjtën gjë apo sepse ata kanë lexuar një artikull për një dietë që sjell një stil të shëndosh të jetës.

Probemi është se shpesh këto dieta nuk kanë hulumtime mbrapa, dhe nuk kanë parametra mjekësor.
p.sh. dietat ketogenike. Shumë e thjeshtë dieta ketogenike ka parim të prerë për të gjitha karbohidratet, nga të cilat ne marrim energji, dhe zëvendëson ëkto karbohidrate sasi të lartë të yndyrave. Nga këto yndrya, ne shfrytëzojmë energjinë duke përdorur enzyme. Ky process i hargjimit të yndyrave dhe energjisë është e njohur si ketosis, prandaj quhet dietë ketogenike.

Tani, një dietë ketogenic përdor yndyrat e mira të tilla si avokado , vaji i peshkut , vajra të arrave, vajra ulliri të virgjër etj. Megjithatë, shumë njerëz vetëm të dëgjojnë fjalët ” yndyrë për energji ” fillojnë të përdorin yndyra të vjetra, duke rritur kështu rrezikun e tyre per kolestreol dhe duke mbushur trupin me yndrya standard dhe fillojën të mos ndihen mirë.

Gjithashtu njerëzit e tjerë nënvlerësojnë sasinë e yndyrës që ju duhet për të mbajtur trupi dhe përfundojnë duke ndaluar marrjen e kalorive.
Efektet anësore e dietave ketogenic përfshijnë halitosis , problemet me veshkë dhe tharje të gojës.
Në përmbledhje, mësoni dietat tuaja , mos zgjedhni cdo lloj diete, dhe nëse nuk e kuptoni atë, mos e përdorni sepse mund të shkaktoj më shumë dëme se sa të mira.

4. Karbohidratet nuk janë armiku juaj

Ka njerëz që hynë në dieta me 0 përmbajtje të karbohidrateve. Por pyetja është si planifikojnë ata të marrin energji kur nuk hanë karbohidrate? Karbohidratet nuk janë armiku juaj. Ato përdoren nga trupi për mbushje dhe e lejojnë atë të përdorin ato si një burim të proteinave për tu riparuar. Janë disa lloje të karbohidrateve që duhet monitoruar e jot ë gjitha.

5. Kontrolloni mikrot tuaja

Shumë njerëz vendosni vetën në një dietë të vështirë, të imponuar nga vetja apo trajneri. SHumë garues dietash hynë në aso lloj idetash që kanë deficit të hekurit, vitaminës B, apo dhe problem me micro ushqime. Shumë mikro vitamina dhe minerale mund të mirren nga perimet dhe burime tjera të proteinave që vështirë mund të ndikojnë në kaloritë, proteinat apo marrjen e karbohidrateve, por që fuqishëm do të ndikojnë në shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe në mirëqenie.

6. Suplimentet duhet të jenë suplimente

Suplimentet duhet të jenë suplimente dhe kaq. Ato nuk duhen të përdoren në vend të ushqimit apo të fiksojnë një dietë të varfër. Shumë suplimente sintetike nuk mund të përdoren nga trupi në mënyrë efektive. P.sh. a keni vënë re se ndonjëherë urina mund të ketë ngjyrë të gjelbër pasi keni pirë suplimetin berroca. Kjo ndohd për shkak se trupi juaj nuk mund të sintetisojë vitamin B që berroca ka dhe këhstu del nga trupi juaj përmes urinës, dhe ju nuk e përdorni atë.

7. A po ju thotë trajneri juaj që të mos hani?

Kur ndjekni verbërisht instrukcionet e dikujt tjetër, edhe pse e dini se nuk është gabim, ju ndiheni keq dhe nuk keni energji. Ndaloni këtë. Edhepse ka shumë trajner të mirë, ka edhe shumë të tillë që nuk dinë se cfarë po bënë dhe mund t’ju shkaktojnë dëmtime afatgjate.

8. A po i vendosni vetes qëllime jo reale në dietë?

Nëse nuk vendosni që dieta juaj të ketë edhe parametra shëndetësor, atëherë ju nuk jeni gati të hyni në një dietë. Shikoni objektivisht, caktoni qëllime të arritura shëndetësore dhe punoni drejt tyre, duke përdorur një dietë të balancuar dhe të shëndetshme që ju lejon të arrini qëllimin ngadalë por sigurt.

3 thoughts on “8 hapa për të pasur një dietë të shëndosh”

  1. Pershendetje , qka rekomandohet per hekjen e peshes se barkut , ushqimi darka mu largu si shujt, apo vrapimi edhe ushtrime tjera te fitnesit .Resepekt

    1. Meti,

      Per te humbur peshe rekomandohet te konsumohet ushqimi ne sasi me te vogel dhe te largohen te gjitha ushqimet jo te shendetshme. Te fokusoheni ne diete te perbere nga mishi dhe karbohidratet e shendetshme, si orizi, patatet etj.

  2. Pershendetje,cilat ushqime nuk guxojme me i perdore kur duam qe te kemi bark te sheshte dhe bel te holle,si dhe mundesisht ushtrimet qe preferohen per kembe dhe kofshe te formuara..
    Cdo te mire juve!.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *