8 Mënyra për të pasur energji në fitness

MOS E KALONI PIJEN PARA-TRENINGUT(PRE-WORKOUT)

Jeni gati të shkoni të ushtroni dhe e keni një ditë të madhe para vetës suaj. Çfarë duhet të hani? Shumica nga ne jemi aq të fokusuar në nutricionin pas treningut për rikuperim sa që harrojmë terësisht se duhet ta kemi parasysh edhe ushqimin para treningut.

Ne duhet të sigurojmë që trupi ynë ka “benzinë” të mjaftueshëm për trening, duke pas parasysh këtu ushqimet dhe suplementet të cilat i konsumojmë para ushtrimeve tona. Ushtrimi përderisa jeni të pa-ushqyer nuk është optimal për ndërtim të muskujve.

Është e ngjashme sikur të niseni për rrugë të gjatë pa benzinë në veturë. Pa “benzinë” adekuate, treningjet tuaja nuk do të jenë aq intenzive apo produktive siç mund të jenë. Këtu keni 8 mënyra që t’u ndihmojnë që të përmirësoni ushqyerjen para treningjeve e në këtë mënyrë mënyra për përmirësimin e ushtrimeve.

1. HANI NJË SHUJTË 30-90 MINUTA PARA USHTRIMEVE

Ju duhet të hani një shujtë 30-90 minuta para një sesioni të ushtrimeve. Kjo shujtë do të shërbej si energji apo “benzinë” për trupin tuaj. Trupi juaj do të përdorë në ushtrime nutrientet që ju i keni dërguar atij. Për më tepër trupi juaj do të ruaj harxhimin e muskujve gjatë ushtrimeve. Po ashtu ju nuk doni të shkoni në fitness duke u ndjerë të plotë nga ushqimi. Nëse hani një shujtë më të madhe atëherë prisni  90 minuta para se të shkoni, ndërkaq nëse hani ndonjë gjë të vogël atëherë mund të prisni 30-40 minuta para se të shkoni.

2. MBANI KONSUMIN E YNDYRËS TË ULËT

Shujta para-ushtrimeve duhet të jetë relativisht e ulët në yndyrna (nën 15 gram yndyrë). Yndyra është një makro-nutrient i cili e ngadalëson tretjen, e që është e kundërta e asaj se çfarë po tentojmë të arrijmë para një treningu. Ne duam që nutrientët të hyjnë në gjak sa më shpejt që është e mundur. Ne duhet t’i dërgojmë trupit tone amino acide dhe karbohidrate në mënyrë që të kemi energjinë e duhur për të ushtruar me intenzitet të duhur.

3. MBANI KONSUMIN E FIBRAVE TË ULËT

Fibrat janë tejet të rëndësishme për konsum gjatë ditës, mirëpo nuk është ideale që të konsumohen para ushtrimeve për shkak që fibrat, ashtu si dhe yndyrnat e ngadalësojnë tretjen.Tretja më e ngadalshme është kundër-produktive nëse jemi duke tentuar që të dërgojmë nutrientët sa më shpejt tek muskujt tonë.

4. KONSUMONI 30 G PROTEIN

30 gram protein janë të mjaftueshme që të mbushin organizmin tonë me të gjitha amino acidet themelore për rindërtimin dhe riparimin e muskujve. Nëse i dërgojmë trupit këto blloqe ndërtuese para ushtrimeve tona, atëherë ne jemi duke i shpëtuar muskujt nga dëmtimi (harxhimi) i panevojshëm. Muskujt në këto raste ndahen në amino acide, ndërkaq nëse ne veçse kemi amino acide në gjakun tonë atëherë trupi jonë do të mashtrohet duke menduar që muskujt veçse janë ndarë.

5. ZGJEDHNI KARBOHIDRATE TË SHPEJTA (THJESHTA)

Ju duhet të synoni që të konsumoni karbohidrate nga burimet të cilat nuk marrin kohë që të treten dhe të hyjnë në organizëm. Diçka si orizi i bardhë, patatet, buka e bardhë, frutat, lëngjet apo dekstroza do të ishin ideale. Këto karbohidrate të shpejta do të ndihmojnë që të shtyjnë në organizëm proteinin që keni konsumuar shumë më shpejtë. Për më tepër, këto karbohidrate do t’u japin muskujve tuaj energjinë që u nevojitet për ushtrime. Energjia primare që muskujt e përdorin është glikogjeni. Glikogjeni ruhet në formën e karbohidrateve. Ne zakonisht e ruajmë glikogjenin në qelizat e muskujve tonë dhe në mëlqi. Konsumimi i karbohidrateve para ushtrimeve do të sigurojë që muskujt kanë energji të mjaftueshme.

6. NËSE KENI NJË STOMAK TË NDJESHËM ATËHERË HANI MË LEHTË

Nëse stomaku juaj është shumë i ndjeshëm atëherë konsumoni një shujtë më të vogël dhe më të lehtë. 1 scoop protein me një banane do të ishte një shembull perfekt. Kjo shujtë edhe pse më e vogël, gjithashtu do të pajisë trupin tuaj me nutrientët e duhur për ushtrime, dhe po ashtu nuk do të ndjeheni si të sëmurë gjatë ushtrimeve nga ushqimi i tepërt.

7. MERRNI NJË PROBIOTIK

Probiotikët mund të jenë një suplement ndihmues nëse e konsumoni para treningut. Probiotikët do të ndihmojnë trupin tuaj ta tretë shujtën tuaj para ushtriemve. Tretja e mirë është e rëndësishëm që të sigurojmë që trupi ynë është duke përdorur ushqimin që i kemi dërguar.

8. PËRDORNI ALA (ACID ALFA LIPOIK)

Acidi Alfa Lipoik është një anti-oksidant i cili përmirëson ndjeshmërinë ndaj insulinës. ALA do të ndihmojë që të dërgojë nutritentët e duhur drejt e në qelizat muskulore. Ju duhet të perdorni prej 100-300 mg ALA me shujtën para-ushtrimeve.

 

 

1 thought on “8 Mënyra për të pasur energji në fitness”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *