9 benefitet shëndetësore të bajameve

A e dini sa e shëndetshme është të konsumoni bajame për të mirën e shëndetit tuaj?

Bajamet janë nga më të preferuarat e mia. Çdo mëngjes i përziej me mëngjes 7-10 bajame. Bajamet janë të shijshme dhe ushqyese.

9 arsyet që përfitoni nga konsumimi I bajameve janë:

 1. Ato e zvogëlojnë rrezikun.

Ata që konsumojnë bajame 5 herë në ditë I kanë gjasat 50% më të vogëla për rrezik nga sulmet në zemër sipas një studimi të bërë nga shkolla Linda për Shëndetësi Publike.

 1. Ato e zvogëlojnë nivelin e kolesterolit të dëmshëm.

Bajamet që konsumohen gjatë dijetave ka ndikim të përsosur në nivelet e yndyrës në gjak(kolesterolit), sipas një studimi klinik nga Dr.Gene Spiller, drejtor I qendrës për hulumtime dhe studime në shëndetësi.

 1. Ato I mbrojnë muret e arterieve nga dëmtimi.

Është gjetur se flavonoidet në sipërfaqen e bajameve, rrisin sinergjinë, me vitaminë E, duke zvogëluar rrezikun nga                 sëmundjet e zemrës.

 1. Bajamet ndihmojnë në ndërtimin e eshtrave dhe dhëmbëve të fortë.

Fosfori që gjendet në bajame, e bën të mundur forcimin e dhëmbëve dhe eshtrave.

 1. Ato përmbajnë yndyrëra të shëndetshme dhe ndihmojnë në humbjen e peshës së tepërt.
 • Edhe pse bajamet kanë yndyrëra të shumta, konsumuesit e rregullt të bajameve janë më të dobët në peshë se ata që nuk konsumojnë bajame.
 • Ata që kanë konsumuar bajame së paku 2 herë në javë, gjasat që të shtojnë peshë kanë qenë 31% më të vogla ata që nuk kanë konsumuar apo konsumuar rrallë bajamet.
 1. Bajamet zvogëlojnë rritjen e sheqerit në gjak dhe insulinë pas racionit të ushqimit.
 2. Bajamet ndihmojnë në funksionimin e trurit.

Bajamet përmbajnë riboflavin dhe L-Karnitinë, ushqyes të cilët rrisin aktivitetin e trurit dhe mund të zvogëlojnë rrezikun nga sëmundjet e Alzhemerit.

 1. Ato e ringjallin sistemin nervor.

Sipas Ayurveda, bajamet ndihmojnë në rritjen e inteligjencës jetëgjatësisë.

 1. Ato janë të vetmet që një nga proteinoformuesit që alkalizohen.

Kur trupi juaj është në mungesë të alkaloidëve, rrezikoheni nga osteoporoza, funksionimi i sistemit imun, fuqi të dobët si dhe shtim të peshës.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *