Fakte për çajin e gjelbërt!

A mund çaji I gjelbërt të ju ndihmojë të humbni peshë, ndihmojë në performancë gjatë ushtrimeve, zvogëlojë kolesterolin, trajtojë jashtqitjet, dhe më shumë?

Gjeni se çfarë është e duhur për ju!

Përdorimi I çajit të gjelbërt(Sipas dëshmive)

 • Mbështet humbjen e peshës dhe mirëmbajtjen e një peshë të shëndoshë(që përdor ekstraktin e çajit të gjelbërt të standardizuar deri në 25% EGCG).
 • Mund të përmirësojë aftësinë e të njohurit.
 • Mbështet nivele normale të kolesterolit.
 • Lidhet me zvogëlimin e kancerit në gji, fshikëz, fyt dhe pankreas.
 • Zvogëlojnë kohën e jashtqitjeve të dëmshme.
 • Lidhet me zvogëlimin e rrezikut të sëmundjes së Parkinsonit.

qajigjelbert1

Mekanizmi I veprimit

Ekstrakti i çajit të gjelbërt që është I pasur me EGCG(gallatë epigallokatecin) mendohet se rrit metabolizmin e kalorive dhe yndyrërave. Polifenolët antioksidantë(si EGCG) mendohet se lidhen me zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe ateroskelorëz(sëmundjeve të arterieve).

EGCG mendohet së është përgjegjës për zvogëlimin nga rreziku I kancerit. Ky mekanizëm ndihmon në parandalimin gjakëderdhjen dhe rritjen e tumoreve(dmth e shkatrron tumorin).

Hulumtimet tregojnë që polifenoli në çajin e gjelbërt mund të prodhoj efekte antidieretike.

Kafeina në çajin e gjelbërt mund të parandalojë ndalimin e adenozinës të përhapjes së dopaminergjisë, për atë arsye lejon më shumë dopaminë, që luan rol të rëndësishëm në simptomat klinike të sëmundjes së Parkinsonit.

Efektet anësore

Efektet anësore nga konsumimi I tepërt I çajit të gjelbërt(Nëse pini më shumë se 5 gota në ditë) janë:

 • Dhimbjen në bark
 • Kapsllëku
 • Kokëdhembjet
 • Djersitja
 • Ankthi
 • Nervozimi
 • Pagjumësia
 • Pa-pushueshmëria
 • Agjitimi
 • Dridhjet në trup
 • Irritimi
 • Aritminë në zemër
 • Rrahjet e zemrës
 • Thartësira në bark
 • Humbja e oreksit
 • Trubullimi
 • Vjellja
 • Jashtqitja
 • Marramendja
 • Shtypja në veshë
 • Lëvizja e sheqerit në gjak
 • Ndryshimi I kolesterolit
 • Helmimi I mëlçisë
 • Ngërçi

qajigjelbert2

Vëni re: Efektet e dëmshme të kafeinës në çajin e gjelbërt mund të jenë më të dëmshme në fëmijët se sa të rriturit.

Bashkëveprimet me medikamentët

 • Adenozina(përdoret për ritëm jo të duhur të zemrës): çaji I gjelbërt pengon funksionimin e adenozinës.
 • AntiKoagoluesit, agjentët kundër pllakëzave të gjakut: çaji I gjelbërt përmban vitamin K dhe mund të bëje Koumadinën të paefektshme ose më pak të efektshme.
 • Antibiotikët beta-lactam(penicilina dhe cefalosporina): çaji I gjelbërt mund të rrisë efikasitetin e këtyre antibiotikëve duke zvogëluar rezistencën e bakterieve ndaj trajtimit.
 • Benzodlazepina(Valiumi dhe Ativani): Kafeina zvogëlon efektet qetësuese të benzodlazepinës.
 • Bllokuesit-beta(propranololi dhe metoprololi): Kafeina mund të rrisë shtypjen e gjakut në njerëzit që marrin bllokues-beta.
 • Klozapina(përdoret si medicament antipsikotik): çaji I gjelbërt mund të zvogëlojë efikasitetin e klozapinës nëse çaji I gjelbërt pihet 40 minuta para se të merrni klozapinë.
 • Efedrina(përdoret si bronhodilatator, vasopressor): çaji I gjelbërt dhe efedrina së bashku rrisin pjesëmarrjen e agjitimit, dridhjes, pagjumësisë, dhe humbjes së peshës.
 • Litiumi(për trajtimin e manisë dhe depresioni): çaji i gjelbërt mund të zvogëlojë invelin e litiumit në gjak.
 • Agjentët frenues të oksidazës monoamine(MAOIs- përdoret për të luftuar depresionin, fenelzina dhe tranilcipromina): çaji I gjelbërt dhe MAOIs kur merren bashkë shkaktojnë hipertension(rritje të shtypjes së gjakut).
 • Kontraceptivët oral: Së bashku me çajin e gjelbërt mund të rrisin efektet e kafeinës.

Dozat që preferohen të merren sipas hulumtimeve:

 • 1 gotë çaj në ditë lidhet me përmirësimin e aftësive të të njohurit
 • 10 gota apo më shumë lidhen me nivel më të ulët të kolesterolit
 • 3 apo më shumë gota në ditë lidhen me zvogëlimin e rrezikut të kancerit
 • 5-33 gota në ditë lidhen më zvogëlimin e rrezikut nga sëmundja e Parkinsonit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *