Kreatina – Fakte për ti plotësuar muskujt tuaj

1. Çfarë është?

Kreatina është një acid organik dhe njihet si fosfokreatinë në trupin e njeriut, e cila gjendet kryesisht në muskuj. Qelizat e perdorin kreatinën si burim I kufizuar I energjisë. Është vija e parë e mbrojtjes kur qelizave u nevojitet energji e menjëherëshme gjatë ushtrimeve, dhe kjo energji quhet ATP (Trifosfat adenozin). Kreatina përdoret para se muskujt fillojnë të mbushen me glukozë dhe acide yndyrore. Duke I sjellë energji shtesë trupit tuaj, do të thotë se muskujt tuaj mund të përballojnë më shumë përsëritje të ushtrimeve në palestër para se të dorëzoheni nga lodhja.

Kreatina plotësuese rrit nivelet e fosfokreatinës, që sjellë grupin e fosforit në bashkëveprimin që prodhon ATP.

 

2. Ku gjendet?

2.Ku gjendet

Edhe pse nivele te kreatinës gjenden në pothuajse të gjitha prodhimet ushqimore, vetëm mishi I kafshëve përmban kreatinë të mjaftueshme për të zëvendësuar efektet e ushqimit plotësues.Kjo është për arsye se kafshët mledhin dhe sintetizojnë kreatinën e tyre. Prodhimet me origjinë shtazore, duke përshirë vezët, prodhimet e qumshtit, si dhe organet shtazore, si psh kofshat e zemrës dhe mëlcisë, përmbajnë më pak kreatinë se mishi.

Boronica e kuqe ndonjëherë rekomandohet gabimisht si burim I mirë I kreatinës. Edhe pse ato përmbajnë më shumë kreatinë se pemët tjera, ato nuk mund të krahasohen me kreatinën që përmban mishi, dhe ndikimin që ka në plotësimin e organizmit tuaj.

 

3. Përfitimet

3.Perfitimet

Si një shtojcë ushqimore, kreatina është hulumtuar mjaft mirë. Është një dëshmi e fortë që sygjeron që kreatina si shtojcë ushqimore rezulton me rritje të fuqisë(në peshëngritje) si dhe rritje të qëndrueshmërisë dhe kondicionit gjatë ushtrimeve(sa përsëritje mund ti bëni në një seancë të ushtrimeve). Kreatina nuk sjell përfitime për qëndrueshëmri gjatë aerobikut, kështu që është më e njohur për në palester të ushtrimeve se në mës të vrapuesve olimpik.

Kreatina si shtojcë e ushqimit ka edhe përfitime tjera në lidhje me shëndetin. Është vërtetuar të jetë si terapi për trajtimin e depresionit. Vegjetarianët dhe kreatina që e konsumojnë si shtojcë ushqimore ka përmirsuar edhe aftësitë e të njohurit. Njerëzit në moshë, ose ndokush që vuan nga pagjumësia mund të përfitojnë nga të mirat që ofron konsumimi I kreatinës, si psh. përmirësimi I kohës së reagimit, por në një shkallë më të vogël.

 

4. Efektet anësore të mundshme

4.efektetanesore

Efektet anësore si pasojë e konsumimit të kreatinës janë të vogëla dhe nuk nuk trajtohen në masë të madhe nga mjeksia. Sidoqoftë, nëse konsumohet dozë e tepruar e kreatinës, do të keni probleme me barkqitje dhe dhimbje ne bark; e gjithë kjo si pasojë e efektit të kreatinës në mbajtjen e ujit. Nëse konsumoni kreatinë në doza të kontrolluara ose në formë të ushqimit(fibër) I tretshëm, apo ndonjë protein me origjinë nga qumshti, mund të parandalojë efektet anësore të zorrëve. Njerëzit që marrin dieretik(tableta që nxisin urinimin), për të kontrolluar shtypjen e gjakut, duhet të vizitojnë mjekun para se të konsumojnë kreatinë, sepse mbajtja e ujit mund të shkaktojë pikun në shtypjen e gjakut. Nuk ka ndonjë dëshmi që sygjeron se kreatina shkakton dëme në mëlci apo veshkë, përkundër pretendimeve që bëhen në media.

 

5. Dozat dhe helmueshmëria

5.Helmueshmeria

Janë do mënyra të marrjës se kreatinës si shtojcë në ushqim. Shumë studime përdorin një protokol të ngarkuar, që karakterizohet me doza të larta të kreatinës gjatë javës së parë të marrjës së tyre, pas së cilës dozë më e vogel mirëmbahet më pas. Qasja tjetër thjeshtësisht fillon marrjen në mirëmbajtjen e dozës dhe vazhdon në kohë të pacaktuar. Dy metodat kanë rezultuar të kenë efekte të ngjajshme për një kohë më të gjatë. Për të marrur kreatinën përmes një protokoli të ngarkuar, merrni 20-25 gramë kreatinë në ditë, në doza të ndara prej 5 gramëve gjatë ditës; kjo është për javën e parë të marrjës se kreatinës. Pas periudhes se protokolit të ngarkuar, merrni 5 gramë dozë të mirëmbajtjes.

Mënyra më e njohur dhe praktike është të merrni 5 gramë të kreatinës në ditë. Pas javës së parë ose dytë, përmbajtja e kreatinës së muskujve do të jetë në nivel të njëjtë sic do të ishte pas protokolit të ngarkuar. Disa atletë mund të përfitojnë nga dozat deri në 10 gramë në ditë por më shumë hulumtim nevojitet për të pohuar këtë efekt. Nuk ka pasur raste të helmimit me kreatinë si rezultat I konsumimit oral të saj.

 

6. Përfundimi

6.Perfundimi

E vetmja zgjedhje për të gjitha burimet e ushqyuese të karbohidrateve. Patate të ëmbla, oriz, shumë perime dhe një apo dy pemë do të bënin karbohidratet sipas zgjedhjes suaj. Kjo do të ju ndihmoj jo vetëm me humbjen e peshës, por do të ju ndihmojë që të mbani më pak ujë, dhe do të bëjë trupin tuaj të duket pa dhjamë, të thatë dhe të fortë.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *