Magnezi dhe rëndësia e tij

Sa eshte e nevojshme brenda ditës të bartim Magnez (Mg) në organizmin sportiv

Magnezi (Mg) paraqet mineral esencial (të domosdoshëm) për trupin e njeriut .Afro 50% prej magnezit të përgjithshëm i cili gjendet në trupin tonë gjendet në eshtrat ,kurse sasia tjetër shpërndahet në muskujt ,sistemin nervor (veçanërisht truri ) dhe gjaku .
Doza e nevojshme ditore për magnez është 300 miligram .
Organizmi sportiv në kushte të aktivitetit fizik të zmadhuar (intensiteti dhe kohëzgjatja ) i rrit nevojat për magnez deri në 400miligram gjatë ditës .
Përse është i nevojshëm magnezi për organizmin sportiv ?
1.Magnezi bënë pjesë në përbërje të rreth 300enzimeve me të cilat rregullohen procese të shumta biokimike në trupin e njeriut .
2.Magnezi merr pjesë në krijimin dhe transportin e energjisë për kryerjen e aktiviteteve fizike gjegjësisht sportiveb.
3.Magnezi e ndihmon dhe e mban funksionin normal muskulor dhe nervor .
4.Magnezi e stimulon mbajtjen dhe përforcimin e sistemit imunitar ,duke i permbajtur proceset imunitare.
5.Magnezi e mban (mbeshtet ) ritmin e rregullt të zemrës .
Në ç’mënyrë dhe kur aplikohet ushqimi i rregullt me magnez .

Ushqimi i rregullt sportiv nënkupton ushqimin në të cilin do të përfaqësohen racionet në të cilar magnezi do të jetë në sasi të mëdha . Shiko tabelën e produkteve ushqimore të pasura me magnez. Me mbarimin e aktivitetit fizik dhe gjatë gjithë kohës së pushimit dhe çlodhjes është mirë që magnezi të merret në gjendjen e tij natyrore (ushqim te pasura me produkte te pasura me magnez. )
Cilët produkte ushqimore në përbërjen e tyre përmbajnë më shumë magnez?!

 

ushqime_mg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *