Muskujt më të vështirë për t’u rritur.

Njerëzit vazhdojnë të bëjnë të njëjtat ushtrime, por nuk ndryshojnë asgjë. Kjo ndodh sepse e gjithë energjia e ushtrimeve është duke shkuar në nyje, ligamente e jo në muskuj.

Fakti është se kur vjen puna tek skulpturimi i fizikut, aktiviteti i muskujve është më i rëndësishmi.
Shumica e njerëzve trajtojnë treningun si detyra të shtëpisë, duke i bërë pastër dhe bukur. Jo është cështja: muskujt tuaj nuk kanë sy, nuk kanë koncept për të ditur sa seria keni bërë. Ata regjistrojnë vetëm një gjë: sa fibra keni aktivizuar dhe për sa gjatë.

Ju e dini cili është dallimi në mes të një bodibilderi dhe juve? Është aftësia për të aktivizuar më shumë fibrat e muskujve gjat ënjë seti të treningut. Atletët përdorin deir në 30% të fibrave gjatë një seti, ndërsa normalja është deri në 10%.

E gjitha fillon në fillim të përsëritjeve. Kurdo që ju filloni një lëvizje të muskulit, trupi regjistron qëllimin tuaj dhe asgjë tjetër. Cfarë do të thotë kjo? Trupi do të përdor gjithmonë cfarëdo muskuli që ju aktivizoni të parin në mënyrë që të lëvizni peshat. Pak a shumë lëvizja e parë cakton kualitetin e setit. Kështu që ju duhet të siguroheni se po lëvizni muskulin që dëshironi ta ushtroni.

Që ta bëjmë këtë më praktike, keni listën e muskujve më “kokëfortë” për tu ushtruar:

Shpina

Kurdo bëni cdo lloj të tërheqjeve, gjithmonë tërhiquni nga kyqet e duarve, jo nga dora. Kjo do t’ju sigurojë që ju po përdorni paskrahët së pari, e bicepsin më pas.

Gjoks

Dy gjëra janë shumë të rëndësishme kur bëni pressing: 1) ju duhet të keni qëllim të brendshëm, që do të thotë që ju duhet të shtyni stolin lartë. 2)të imagjinoni veten se po shtyni një stol dhe pasha është si rezultat i saj. Të dyja këto pika, do t’ju ndihmojnë të shmangni rekrutimin e supeve.

Krahu i Përparëm

Kur bëni pompa overhead, gjithmonë tentoni të bëni kyqet e duarve së bashku. Kur punoni me medial apo posterior delts, ju duhet të keni bërrylat e duarve që udhëheqin lëvizjen, jo duartë. Kjo do të minimizojë përfshirjen e kurthit.

Bicepsi

Kur bëni curling, mbani bërrylat normal dhe mbyllni gishtat nën bar. Së dyti, përpiquni të shtyni barin në gjysmë kur përdorni barbell.

Tricepsi

Vendosni lehtë bërrylat prapa trupit, në mënyrë që të siguroni tërheqje maksimale.

Kuadricepsi

Kur  performoni squat/ leg press, shtyni nga thembrat, jo me pjesën e përparme të këmbës. Gjithashtu, imaxhinoni vetën se po shtyni podin më poshtë kur squtting ose duker përdorur shtypjen e këmbëve.

Muskujt e prapëm të këmbëve – Hamstringu 

Shtyeni legenin poshtë kur bëni ushtrimet për muskujt e pasëm të këmbëve. Nëse po përdorni shtytjen e këmbëve vetëm për njërën këmbë, keni qëllim të shtyeni poshtë sikur të jeni duke provuar të rrëshqitni me thembra, për të siguruar shtypjen maksimale të këmbëve.

Pulpat

Mos ndryshoni këndin e gjynjëve tuaj gjatë ngritjeve raises, përndryshe ato bëhen mini squats.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *