Një trik i thjeshtë se si të shmangni lëndimin e gjunjëve gjatë vrapimit

Një studim i ri sygjeron që ky trik i lehtë do të ju mbrojë nga lëndimi i nyjeve – dhë të zvogëloj dhimbjen e nyjeve në rast se vie deri tek lëndimi.

A po ju ndalin dhimbjet e gjunjëve nga vrapimi i metrazhës që keni planifikuar në natyre apo në treadmill? “Është krijuar një koncept se vrapimi i dëmton gjunjët, por kur ta shikoni në mënyrë shkencore, është i mirë për gjunjët e juaj, ” thotë një mjekë i sportit, Jordan Metzl, DR. autor i “Running Strong.

Nëse keni dhembje në gjunjë, ju duhet të i lëvizni gjunjët dhe të bëni zgjatje të tyre. Një studim i ri sipas Medicine & Science in Sports & Exercise, ka gjetur se nëse nuk e ngarkoni peshën trupore përpara në këmbë kur të vraponi mund të ju ndihmojë të zvogëloni ngarkimin e gjunjëve nga pesha juaj trupore. Kjo do të thotë  se ato që gjunjët sdo të thithin tërë atë shok që sjellë pesha truporë gjat vrapimit dhe dridhjet që përcjellen në gjunjë.

Mbështetuni lehtë në këmbë, dhe jo në maja të këmbëve, njësojë sikur do të binit përpara. Por mënyra më e mirë të vendoseni në pozicionin e duhur – dhe mbroni gjunjët dhe nyjet tjera – është në fakt të vraponi me hapa të shkurtë, dhe bëni më shumë hapa në minutë, thotë Metzl.  Nëse veproni kështu, do të shtyni trupin të mësohet me këtë mënyrë të vrapimit, pa menduar më si se të pozicionohemi gjatë vrapimit. “Është shumë më lehtë të ndërroni se si ndryshoni lëvizjet e këmbëve se sa pozitën e trupit, por edhe do të ju bëj të mos pësoni nga ndonjë lëndim i mundshëm,” thotë Metzl. Plus, ky trik i thjeshtë do të ju bëj një vrapues më efikas, sipas disa hulumtimeve të shumta.

Herën tjetër kur të jeni gati, shikoni orën tuaj dhe numëroni sa herë keni prekur tokën më këmbën e majtë. Kërkoni për 80 herë në minutë (160 për të dyja këmbët.) “Nëse shkoni  60-65 herë në minutë, atëherë do të thotë se jeni duke bërë hapa më të mëdhenj, dhe me këtë rast ngarkoni më shumë këmbët më peshë trupore, ” thotë Metzl. Provoni aplikacionin e metronomit për të ju ndihmuar gjatë vrapimit tuaj, si dhe të ruani gjunjët.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *