Për ushtrime të mbara

Personat që kërkojnë ta flllojnë programin e fitnesit pyesin gjithmone se si t’ia nisin. Një dëshirë e tillë duhet përkrahur. Çdo individ që nuk ka patur asnjë ankesë e fillon programin e fitnesit direkt dhe, duke u ngjitur shkallë pas shkalle, gjykon se si do të ecë. Në kohët e sotme konceptet mjekësore kanë ndryshuar shumë. Ata që pësojne infarkt në zemër kalojnë nga shtrati në kolltuk dhe pastaj në këmbe. Pra edhe me këta të sëmurë, sillemi në mënyre me aktive. Lëvizja, siç shihet, është nje ilaç i përgjithshëm.

Kur kemi probleme shëndetësore duhet trokitur në derën e mjekut specialist
Pra, hapi i parë është të hedhim një sy nga shëndeti ynë. Moshat e reja, në përgjithësi nuk kanë probleme shëndetësore, gjë që sigurohet nga organet e sistemet e pakonsumuara. Më vonë trashëgimia jep frutet; në veçanti veset godasin organet e trupit, duke dhenë sëmundjet.

Një sëmundje, në aktivitet, duhet të na verë në mendime. Nuk këshillohet kur jeni me grip, madje edhe me rrufë, të kryeni fitnes. Edhe tromboflebiti akut i anësive, diabeti i pastabilizuar, hemorragjia e stomakut ose e sistemit urinar, anemia, alergjia, cirroza e mëlçisë, infeksionet e mushkërisë, kriza epilepsie, kriza në zemër, insufiçencë të zemrës, defekte të zemrës me cianozë, aritmi e rënde qe kërkon mjekim, tension i lartë i gjakut, janë pengesa për fitnes.

Kujdes!

• Rrahjet e zemrës në qetësi, mbi 100 në 1 minutë.
• Tensioni i rritur i gjakut 160/100 m/m Hg, ose mbi to.
• % e dhjamërave të trupit. Meshkujt mbi 30%, femrat mbi 40%

Kur kemi formuar një grup shoqëror, të ngjashëm me një klub shëndeti, mjeku përgjegjësi duhet të plotësoje pyetësorin e gjendjes shëndetësore.

Është mirë që të bëjmë kontrollet respektive, duke u orientuar nga mosha:

Deri 30 vjevc kontrolle mjekësore vetëm kur ndien shqetësim.

31-39 vjeç vizitë dhe EKG në qetësi, çdo 6 muaj

40-59 vjeç vizitë dhe EKG në qetësi dhe ngarkesë çdo 6 rnuaj.

Mbi 60 vjeç kontrolle më të dendura, çdo 3 rnuaj.

Asnjëherë s ‘ështe vonë. Ushtrimet fizike nuk njohin as të moshuar, as të sëmurë. Ato janë jo vetëm argëtim, por edhe domosdoshmëri. Një njeri quhet aktiv, kur stërvitet të paktën 2 herë në javë dhe harxhon 3 kkal. për kg. në ditë. 1 kkal =4.2 KJ (kilo jaul)

E rëndësishme është të mos harrohet planifikimi i fitnesit, gjendja ku ndodhemi, ndërtimi dhe, me vonë, ndryshimi i prograrnit.

Planifikimi i fitnesit

Me fitnes nuk duhet të merresh për një kohë të shkurtër, sa për t’u bërë mire, por planifiko të merresh për të gjithë jetën se është një ilaç nga më kuruesit.

Për të patur një sukses të sigurt duhet të planifikosh gjithçka. Hapet kalendari dhe shënohen ditët që keni të zëna me punë. Caktohen ditët e tjera për fitnes 1-2-3 ose 5 herë në javë, në orët e përshtatshme. E mira është, që e gjithë familja të përfshihet në këtë program. Kjo sot konsiderohet forma më e mirë e ecurisë për fitnes.

Orari nuk ka rëndësi, mëngjes, drekë, darkë natën vonë. Më e rëndësishme është të gjeni kohën e duhur apo më të përshtatëshme. K Cooper (babai i aerobise)

Pavarësisht nga kjo e thënë e rëndësishme dhe mjaft nxitëse apo motivuese e Kuperit, përfitmi më i madh i organizmit ndodh aty nga orët 10-11 paradite. Në një bllok të madh, përveç kohës së kryerjes së ushtrimit ose ushtrimeve, duhen shënuar shenjat që mund të shfaqen gjatë ngarkesës, sindromën premenstruale, gjumin, dëmtimet, etj.

Duhet të tregoheni të ndershëm e të sinqertë me vetveten. Ushtrohuni në mënyrë të gëzuar, motivohuni dhe qëndroni në balancë.

Me provat e mëposhtme ne jemi në gjendje të përcaktojmë fitnesin tonë dhe, për pasojë, të zgjedhim programin e duhur.

Duke u mbështetur në një eksperiencë të shkëlqyer të Kolegjit Amerikan të Mjekësisë Sportive (KAMS), çdo individ do të gjejë, në përputhje me aftësitë e veta, një program të përshtatshem fillimi.

Në veçanti fillestarët dhe për të gjithë ata që, deri në moshën 35 vjeç e më lart, nuk janë marrë asnjëherë me aktivitet fizik të planifikuar u këshillohet:

Të ushtrohen me aerobizem të lehtë siç është p.sh ecja.

Të rrisin gradualisht nivelin e aktivitetit fizik me aktivitete fizike me intensive.

Të bëjnë ushtrime tërheqije te lehta (stretcing), në të gjithë grupet e muskujve.

Disa thënie të urta

Asgjë nuk e fishk dhe e shkatërron njeriun më tepër se mosaktivizimi i gjatë fizik. Aristoteli

Pasuria më e madhe për njeriun është shëndeti. Ralph Ëaldo Emerson

Jeton më shumë ai njeri, që i shijon gëzimet e kësaj jete dhe që nuk ushqen asnjë lloj xhelozie ndaj të tjerëve; zemra e të cilit  nuk strehon shpirtligësi apo zemërim, që këndon shumë dhe që qan pak, që ngriheni me lindjen e diellit dhe shkon të flerë me perëndimin e tij, që pëlqen të punojë dhe di sesi të pushojë.

Shirali Mislimov (Rusi, mbi 100 vjec)

Midis nesh ka njerëz të shëndetshëm 80-vjeçare, që kryejnë me sukses maratonën, ndërsa jetojne edhe pleq 40-vjecarë, që nuk kane bërë ndonjëherë në jetën e tyre gjimnastikën e mëngjesit. Eksperienca botërore

Lëvizjet përbëjnë burimin kryesor te shëndetit, inaktiviteti është varri i shëndetit. Lëvizjet mund të zëvendësojne ilaçet, ndërsa të gjitha ilaçet e mundshme të marra së bashku, asnjëherë nuk mund të zëvendësojnë lëvizjet.Tisso, mjek francez (shek. XVIII)

Më thuaj sa të vjetra i ke enët e gjakut të te them sa vjeç je. Rokitanski

Lëvizshmëria e pamjaftueshme është dinake, sepse për një kohë të gjatë nuk jep asgjë ose shqetësimi kalon pa a vënë re, por me vonë shkatërron organizimin e njeriut. Eksperienca botërore

Nga vitet 1965, koloneli i aviacionit amerikan të Dallasit, Kenneth Kuper (Cooper), hodhi idenë e tij gjeniale për të ndryshuar stilin e jetës me anën e aerobisë. Duhej vrapuar. Institucionalizimi i kësaj ideje çoi në pakësimin e epidemisë së sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut. Kjo do të ishte filozofia, sê cues Kuperi i madh i shtroi e së ardhmes. Kjo periudhë u quajt ajo rindërimit të stilit të jetës.

Disa përfundime

Duke iu referuar këtij informacioni, dikush mund të ketë disa njohuri në këtë fushë apo mund të marri nga një burim tjetër, një gjë është e rëndësishme, që t`i aplikojmë me durim dhe vullnet, nëpërmjet një programi vetiak pse jo dhe si një grup kompakt sipas moshave dhe punësimeve. Ku gjithësesi do të ndikojë mjaft, në rritjen e aftësive tona, për përballimin e ngarkesave tona psiko-fizike, duke na bërë mjaft rezistent për të përballuar, griprat e ndryshme dhe shumëllojshmërinë e virozave. Pra, kështu forcojmë shëndetin dhe shtojm jetëgjatësinë tonë. Sepse jeta e shëndtëshme është parësorja për një jetë të lumtur, si finalitet për një qenie njerëzore.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *