Të ushqyerit para dhe pas ushtrimeve

Për një person sportiv, ushqimi është shumë i rëndësishëm dhe tre burimet e energjisë që janë proteinat ,karbohidratet dhe lipidet duhet të jenë të balancuara.

Ka tre burime të energjisë: Proteinat, të pranishme kryesisht tek peshku, mishi dhe produktet e qumështit, Karbohidratet, të cilat ndahen në dy grupe: karbohidrate e lehta (miell, grurë, makarona, patate) dhe sheqerna (pijet energjetike, drithëra, fruta) Lipidet që gjenden kryesisht në vajra dhe yndyrna, ëmbëlsira.

Ushqimit në jetën e përditshme të një atleti:

Ai duhet të konsumojnë 55% karbohidrate, 15% proteina dhe 30% lipide. Para stërvitjes, ju mund të të konsumoni një mollë dhe një produkt që përmban karbohidrate. Gjatë gjithë stërvitjes, ju mund të konsumojnë ujë të ëmbël. Në fund të seancës, pini ujë të gazuar të pasur me minerale për të favorizuar rikuperimin e energjive.

Ushqimi para dhe pas kompeticionit:

Sa më shumë që afrohet dita e kompeticionit, duhet të rrisni konsumin tuaj të karbohidrateve. Në qoftë se bëhet fjalë për një konkurs shpejtësie, është e këshillueshme që të konsumojnë kryesisht sheqerna. Në qoftë se kjo është një konkurs durimi, konsumoni sheqerna të lehta. Pas konkursit, për të ndihmuar trupin tuaj të rikuperohet, hani proteina 6 orë pas përfundimit të garimit dhe konsumoni karbohidrate të thjeshta. Për një atlet, është gjithashtu e këshillueshme të hidratohen në maksimum, konsumoni të paktën deri në 2 litra ujë në ditë.burimi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *